Vzhledem k podpoře města Česká Lípa bylo možné opět od r. 2018 uspořádat v České Lípě edukační akci pro celiaky a jejich rodiny. První akce se konala v září a druhá akce se konala na konci listopadu. Sešli jsme se pokaždé v prostorách Komunitního centra.
V Turnově a okolí pořádáme edukační akce, kterých se můžou zúčastnit nejen celiaci a jejich rodiny, ale kdokoliv, kdo se chce o problematice něco dozvědět.
Bezlepkové potraviny jsou velmi drahé a jejich nákupem přichází obvykle celá rodina o velkou část finančních prostředků, které pak chybí pro jiné potřebné výdaje.
Každý rok se v rámci naší činnosti setkáváme s mnoha lidmi. Setkáváme se jak celiaky, kteří se na nás obrátí o pomoc, ale i s lidmi, kteří celiakii nemají, ale problematika celiakie a bezlepkové diety je zajímá.
I v letošním roce vás společně s kastelánkou hradu Rotštejn a spolkem Ochrana Klokočských skal zveme na akci Den pro život bez lepku, který se koná v sobotu 22. 7. a 5. 8. 2023 v rámci akce Dny Svaté Markéty.
Od začátku r. 2022 již odebíráme celý sortiment potravin a spotřebního zboží, který je k dispozici a který můžou lidé na bezlepkové dietě potřebovat.
Nejčastější téma poradenství je Příspěvek na péči pro děti s celiakií.
Letos jsme se z původní hradní kuchyně přesunuli do přízemí hradu a jako v předchozích letech jsme nabídli návštěvníkům hradu ukázku a ochutnávku bezlepkových potravin, edukační materiály (brožury, letáky) a samozřejmě mnoho informací.
Setkání celiaků v Turnově už má svojí mnoholetou tradici. Celiaci se tady potkávali už před vznikem naší organizace a vyměňovali si recepty, předávali rady a zkušenosti.
Do projektu poskytování potravin z Potravinové banky se může zapojit každý registrovaný člen naší organizace. Poskytování potravin není ničím limitováno. Potraviny se poskytují jak pro děti, tak dospělé.
Dny pro život bez lepku na hradě Rotštejně i letos probíhaly v sobotu po celou otevírací dobu hradu a byly pro návštěvníky příjemným zpestřením.
V letošním roce jsme se této konference zúčastnili již po čtvrté včetně poskytnutí příspěvku do sborníku. Opakovaně jsme na konferenci prezentovali problémy, se kterými se celiaci potýkají nebo můžou potýkat při studiu na vysoké škole, včetně problémů se stravováním v menze.
Abychom mohli poskytovat odborné poradenství, musíme zajistit pravidelné vzdělávání pracovníků organizace a spolupracujících osob. Jednou z forem vzdělávání je účast na sympoziích, kongresech a přednáškách našich předních odborníků na celiakii.
V r. 2020 už to byla sedmá akce,která nabízí veřejnosti nejen zajímavé informace o problematice celiakie, ale také ochutnávky bezlepkových chlebů, bábovky, sušenek, krekrů a dalších potravin.