Kategorie: Aktuality, Sladké pokrmy, Vánoční pečivo

Domácí marcipán

Domácí marcipánZákladem marcipánu jsou mandle a cukr. Jako levnější náhražka se používá tzv. mléčná hmota, která má v cukrářské výrobě stejné použití.

 

 

400 g mandlí (můžete použít hotovou mandlovou mouku)

400 g moučkového cukru

2 bílky

trochu mandlové tresti (není nutné)

 

 

Mandle podrtíme noži tyčového mixéru najemno. Smícháme s cukrem a bílky. Propracujeme hmotu, kterou zabalíme do fólie a dáme do lednice.

 

Z marcipánu můžeme vymodelovat hříbečky, vykrájet vločky a jiné tvary. Můžeme např. vyválet placku, vykrájet kolečka a bílkem je přilepit na linecké cukroví nebo perníčky. Nadaní lidé z marcipánu dokáží vytvarovat i růžičky, lístečky a mnoho jiných krásných ozdob, jak na dorty, tak na vánoční cukroví.

 

K tvorbě kytiček můžeme marcipán obarvit potravinářským barvivem.

 

Pokud ale nemáte mandle, nebo je pro vás opravdový marcipán cenově nedostupný, můžete si vyrobit marcipánovou náhražku, tzv. mléčnou hmotu.

 

 

400 g sušeného mléka

400 g moučkového cukru

400 g medu

lžíce oleje

trocha mandlového aroma (tady je dobré ho nevynechat)

 

 

Postup je stejný. Všechny ingredience smícháme, vytvoříme hmotu, zabalíme do fólie a dáme do lednice. Používáme stejně jako marcipán.