Základem marcipánu jsou mandle a cukr. Jako levnější náhražka se používá tzv. mléčná hmota, která má v cukrářské výrobě stejné použití.
400 g mandlí (můžete použít hotovou mandlovou mouku)
400 g moučkového cukru
2 bílky
trochu mandlové tresti (není nutné)
Mandle podrtíme noži tyčového mixéru najemno. Smícháme s cukrem a bílky. Propracujeme hmotu, kterou zabalíme do fólie a dáme do lednice.
Z marcipánu můžeme vymodelovat hříbečky, vykrájet vločky a jiné tvary. Můžeme např. vyválet placku, vykrájet kolečka a bílkem je přilepit na linecké cukroví nebo perníčky. Nadaní lidé z marcipánu dokáží vytvarovat i růžičky, lístečky a mnoho jiných krásných ozdob, jak na dorty, tak na vánoční cukroví.
K tvorbě kytiček můžeme marcipán obarvit potravinářským barvivem.
Pokud ale nemáte mandle, nebo je pro vás opravdový marcipán cenově nedostupný, můžete si vyrobit marcipánovou náhražku, tzv. mléčnou hmotu.
400 g sušeného mléka
400 g moučkového cukru
400 g medu
lžíce oleje
trocha mandlového aroma (tady je dobré ho nevynechat)
Postup je stejný. Všechny ingredience smícháme, vytvoříme hmotu, zabalíme do fólie a dáme do lednice. Používáme stejně jako marcipán.