Kategorie: Aktuality, Sladké pokrmy

Svatomartinské rohlíčky s ořechovou náplní

Svatomartinské rohlíčky s ořechovou náplní

 

 

 

 

 

 

Těsto:

225 g mouky

1 lžíce moučkového cukru

2 žloutky

125 g másla

75 ml šlehačky

špetka soli

 

Náplň:

100 g mletých vlašských ořechů

65 g moučkového cukru

1 bílek

vanilka, vanilkový extrakt nebo vanilkový cukr

 

 

Z uvedených ingrediencí zpracujete těsto. V běžných receptech se uvádí, že je nelepivé. V bezlepkové variantě trochu lepivé je, ale dá se to zvládnout. Těsto je možné zpracovat ručně nebo robotem s hnětacím hákem. Zpracování těsta zbytečně neprodlužujte, a jakmile je celistvé, zabalte ho do fólie a dejte do lednice. Nechte ho dobře vychladnout, nejlépe do druhého dne.

 

Ořechovou náplň připravte smícháním namletých ořechů, moučkového cukru, bílku a vanilky (extraktu, vanilkového cukru). A také dejte do lednice vychladit. Se ztuhlou náplní se bude lépe pracovat.

 

Těsto rozdělte na 5 dílů. Z každého dílu vyválejte placku a tu rozdělte na trojúhelníky, jako když krájíte pizzu. Z náplně umačkejte malou šištičku, dejte na okraj každého trojúhelníku, přehněte okraje k sobě a zarolujte směrem ke špičce.

 

Takto vytvarované rohlíčky dejte na plech. Pečte v předehřáté troubě při 180°C cca 20 minut.

 

Upečené rohlíčky můžete pocukrovat. Pokud nelpíte na tradicích, můžete je polít čokoládovou nebo ořechovou polevou. Poleva ale může trochu zastínit chuť ořechové náplně.

 

Velmi dobré jsou i pirožky ze stejného těsta naplněné, buď zase ořechovou náplní, nebo jablečnou náplní, marmeládou, makovou náplní apod.

 

Strouhaná jablka a marmeládu je třeba zahustit, aby z těsta nevytékaly. Zahustit je můžeme strouhankou, mletými lískovými ořechy nebo mandlemi. Nebo kombinací strouhanky a ořechů nebo mandlí.