Kategorie: Aktuality, Slané pokrmy

Plněný masový dort

Plněný masový dortKdyž se řekne dort, většinou si každý vybaví typický sladký zákusek. Piškotové těsto, naplněné krémem nebo marmeládou a na povrchu ozdobený. Dorty mívají také různé tvary a nepřeberné množství různých chutí. Ale co zkusit úplně jiný dort?

 

 

 

Někteří lidé nemají rádi sladké, a když slaví narozeniny, můžeme jim nabídnout alternativu. Slaný dort.

 

Potřebujeme:

 

mleté maso (nejlépe mix vepřového a hovězího, ale je možné použít i drůbeží), vejce, trochu mléka a strouhanky, popř. mouky, koření

 

Postup:

 

Mleté maso zpracujeme jako na sekanou nebo karbanátky, tj. přidáme vejce, mléko a strouhanku nebo mouku, osolíme a okořeníme.

 

Polovinou masové směsi vyložíme nádobu na pečení (lépe použít kulatou, např. pánev, kterou je možná dát do trouby). Na masovou směs vyklepneme tolik vajec, aby byla plocha pokrytá. Můžeme se pokusit situovat vejce tak, aby v každé předpokládané porci (výseči) byl jeden žloutek. Pak opatrně přikryjeme druhou půlkou masové směsi a opatrně po okrajích spojíme obě masové půlky k sobě.

 

Upečeme stejně jako sekanou.  Povrch můžeme ozdobit plátkovým sýrem, ze kterého vykrájíme ozdobné tvary. Dort je také možné obalit anglickou slaninou.

 

Další varianty:

 

Vejce na náplň je možné rozšlehat a přidat nadrobno nakrájenou šunku nebo nastrouhaný sýr.

Namísto vajec můžeme dort naplnit také nakrájenou mozzarellou, náplní z houbové smaženice nebo žampiony podobně jako se plní masové rolády.