Kategorie: Aktuality, Vánoční pečivo

Holandské věnečky

Holandské věnečkyVzhledem k tomu, že bezlepková mouka je pouze hladká, je možné do ní přimíchat rýžovou nebo kukuřičnou krupičku, aby se docílilo větší hrubosti.

 

 

Na těsto potřebujeme:

 

250 g polohrubé mouky

Vzhledem k tomu, že bezlepková mouka je pouze hladká, je možné do ní přimíchat rýžovou nebo kukuřičnou krupičku, aby se docílilo větší hrubosti. Tady je ale na místě velká opatrnost, protože to může snížit vaznost mouky. Pozor, kukuřičná krupička může také nepříjemně ovlivnit chuť cukroví, na rozdíl od rýžové krupičky, která naopak chuť může zlepšit. Ale je možné použít jen bezlepkovou mouku bez přísad a cukroví je také dobré.

80 g cukru

špetka soli

nastrouhaná citrónová kůra

125 g másla

1 vejce

 

Na ozdobení potřebujeme:

 

1 bílek nebo celé vejce

krystalový cukr

nasekané mandle

 

Příprava:

 

Z uvedených přísad vypracujeme těsto, zabalíme ho do fólie a dáme do lednice, aby ztuhlo. Tj. alespoň na 1 hod., nejlépe přes noc.

Pak vyválíme asi ½ cm silný plát a vypichujeme věnečky (kolečka, půlměsíčky.....).

Potřeme je rozšlehaným bílkem nebo celým vejcem a posypeme krystalovým cukrem a sekanými mandlemi. Pečeme 10 – 15 minut.