Kategorie: Aktuality, Slané pokrmy

Cizrnové placičky

Cizrnové placičkyNázev je trochu zavádějící, protože cizrna není hlavní surovinou, ale máte-li cizrnovou mouku a nevíte-li, co s ní, toto je možnost jak ji využít.

 

 

 

brambory

vejce

cizrnová mouka

sůl, koření podle chuti (třeba grilovací, nebo jen pepř, paprika, ale může být i česnek, nadrobno nakrájená cibule) – iniciativě se meze nekladou

 

 

Poměr brambor a vejce nám bude udávat, kolik bude třeba cizrnové mouky. Nastrouhané brambory (lépe nežli je strouhat, je prohnat je noži tyčového mixéru) smícháme s vejcem a řídkou hmotu doplníme cizrnovou moukou tak, aby bylo možné na pánvičce udělat placičky. Placičky pak můžeme jíst samotné nebo se šunkou a sýrem nebo na placičkách ještě na pánvičce sýr rozpustíme. Můžeme je také použít nakrájené na proužky jako přílohu k masu s omáčkou, viz foto.

 

Můžeme vodu, která se uvolní z brambor, pokud je necháme po rozmixování chvilku stát, před přidáním vejce, trochu slít, a potom bude potřeba cizrnové mouky mnohem méně. Ale samotné brambory s vejcem vytvářejí placičky problematicky a trhají se. Příliš mnoho cizrnové mouky zase udělá placičky příliš tvrdé.

Takže přiměřeně, nutno vyzkoušet.