Kategorie: Aktuality, Slané pokrmy

Bezlepkový řízek

Bezlepkový řízekŘízek je v naší zemi velmi oblíbené jídlo. Jíme je obvykle s bramborami, bramborovou kaší, s hranolkami, ale i s chlebem nebo samotné, viz např. Kentucky kuře apod. V KFC a podobných provozovnách, ale tyto dobroty bezlepkové nejsou, a tak je třeba si je v bezlepkové variantě vyrobit doma.

 

 

 

Udělat bezlepkový řízek, ať už vepřový, kuřecí nebo krůtí není velký problém. Maso a vejce jsou přirozeně bezlepkové, takže je třeba jen použít bezlepkovou mouku a bezlepkovou strouhanku. Bezlepkovou mouku je možné použít téměř jakoukoliv, která je na trhu, a to jak směsi, tak jednodruhovou, zejména rýžovou.

Strouhanku si buď můžeme vyrobit tak, jako se vyrábí běžně, tedy ze suchého bezlepkového pečiva, nebo koupit hotovou kukuřičnou. Kupovaná kukuřičná strouhanka bývá hrubší, ale je možné ji zjemnit pomocí nožíků tyčového mixéru. Někteří labužníci také obalují řízky v drcených kukuřičných pupíncích. To je ale v bezlepkové variantě dost problematické, protože běžné kukuřičné lupínky nejsou bezlepkové a ty speciální bezlepkové jsou nepoměrně dražší.

 

Řízky je možné připravovat nejen z různých druhů masa, ale i různým způsobem kořenit. A to nejen maso, ale i mouku a strouhanku. Dostaneme pak velké množství různých tvarů a chutí.

 

U řízků je třeba dbát na nekontaminovaný olej, ve kterém se smaží.