Snaha dělat z lepku strašáka je stále aktuální, i když se tento trend snižuje. Zdá se, že i celebrity už mají bezlepkovou sezónu za sebou, že už jim tato léčebná dieta přinesla své ovoce, tedy zvýšenou popularitu a teď si pomalu hledají další senzaci, která je podobným způsobem zviditelní.
Vyhýbat se mu, nebo ne?
Lepek je bílkovina nacházející se v obilovinách. Druhy, které lepek obsahují, jsou pšenice, žito, ječmen a oves. Říká se o něm, že lepí střeva, způsobuje přibírání na hmotnosti, podporuje v těle zánět. Pojmenování "lepek" mu taky nepřidává na slávě. Přímo se nabízí, aby si člověk myslel, že skutečně ty střeva lepí. Jedním z módních trendů v dnešní výživě je proto vyřazování všeho, co lepek obsahuje. V domnění, že to prospívá zdraví. Tuhle domněnku podporuje také fakt, že v některých případech má vyřazování lepku skutečně své opodstatnění.
Nikdy nebylo prokázáno, že by lepek poškozoval trávicí trakt lidí bez diagnózy celiakie, nebo jim škodil jiným způsobem. Pro přibírání na hmotnosti platí totéž. Ano, člověk, který vyřadí lepek za účelem zhubnout, pravděpodobně zhubne. Vyloučení lepku zpravidla vede ke spontánnímu snížení příjmu energie.
Vyhýbání se lepku znamená ve většině případů vyloučení téměř všeho pečiva, těstovin a dalších potravin. A čím tyto potraviny hubnoucí člověk nahrazuje? Častokrát zeleninou, ovocem. Celkově se sníží množství energeticky bohatých potravin, a tím pádem i energetický příjem. A člověk hubne. Hubl by však i v případě, že by si v jídelníčku lepek ponechal!
Když vyřazujeme lepek, není to jenom tato bílkovina, kterou si nedopřejeme. Musíme se vyhýbat velkému množství dalších potravin, a když nevíme, jak je nahradit, ubíráme si na pestrosti jídelníčku.
Převzato z https://aktin.cz/vyradili-jste-pecivo-s-lepkem-opravnene
Snaha dělat z lepku strašáka je stále aktuální, i když se tento trend snižuje. Zdá se, že i celebrity už mají bezlepkovou sezónu za sebou, že už jim tato léčebná dieta přinesla své ovoce, tedy zvýšenou popularitu a teď si pomalu hledají další senzaci, která je podobným způsobem zviditelní.
Módní vlna vyřazování lepku ze stravy také rozpoutala výzkum tzv. neceliakální glutenové senzitivity. Jedná se o situaci, kdy si pacient stěžuje na zdravotní problémy, které mu údajně lepek způsobuje, ale není u něj prokázána ani celiakie ani alergie.
Zabývají se tím mnozí lékaři, ale výsledky jsou zatím nejednoznačné. Evidentně velmi opatrně se vyjadřují o problému psychickém. Tedy o situaci, kdy právě vlivem velmi bouřlivého mediálního humbuku o škodlivosti lepku, se celá řada lidí začala této, jinak neškodné bílkoviny, obávat. A to tak, že si dokázali při jeho konzumaci nějaké subjektivní zdravotní potíže navodit.
U nás se tímto problémem zabývá MUDr. Iva Hoffmanová, která také říká, že dodržováním bezlepkové diety nedojde pouze z vynechání lepku ze strany, ale vždy celého zrna. Je tedy pravděpodobné, že pacientům zdravotní problémy vyvolává jiná část obilného zrna, nikoliv právě lepek.