Kategorie: Aktuality, Velikonoční pečivo

Velikonoční ptáčci

Velikonoční ptáčciVelikonoční beránek a mazanec, to jsou nejčastější pekařské symboly velikonoc. Ale v některých domácnostech se pečou i mnohá jiná, dnes už méně obvyklá cukroví.

 

 

 

 

 

250 g polohrubé mouky

Vzhledem k tomu, že bezlepková mouka je pouze hladká, je možné do ní přimíchat rýžovou nebo kukuřičnou krupičku, aby se docílilo větší hrubosti. Tady je ale na místě velká opatrnost, protože to může snížit vaznost mouky. Pozor, kukuřičná krupička může také nepříjemně ovlivnit chuť cukroví, na rozdíl od rýžové krupičky, která naopak chuť může zlepšit. Ale je možné použít jen bezlepkovou mouku bez přísad a cukroví je také dobré.

80 g cukru

špetka soli

nastrouhaná citrónová kůra

125 g másla

1 vejce

na očko čokoládovou čočku

vejce, žloutek nebo bílek na potření

drcené ořechy nebo mandle

krystalový cukr

 

 

Z uvedených přísad vypracujeme těsto, zabalíme ho do fólie a dáme do lednice, aby ztuhlo. Tj. alespoň na 1 hod., nejlépe přes noc. Pak vyválíme asi ½ cm silný plát a vypichujeme vykrajovátkem ptáčky.

Potřeme je rozšlehaným bílkem, žloutkem nebo celým vejcem a posypeme krystalovým cukrem a sekanými mandlemi. Očko vytvoříme čokoládovou čočkou. Pečeme 10 – 15 minut.