Kategorie: Aktuality, Tématické články

Úskalí bezlepkové diety

Úskalí bezlepkové dietyDodržování bezlepkové diety s sebou přináší celou řadu problémů. Některé jsou malé, některé velké, některé se zdají být obrovské až nepřekonatelné. Záleží na tom, v jakých podmínkách celiak žije, pracuje, jaké má okolí, rodinu, přátele.

 

 

 

Jsou i případy, kdy se lidé vyjadřují v tom smyslu, že dodržování bezlepkové diety není nic složitého, že to není žádný problém, že to zvládají snadno apod. Nezřídka to bývají lidé, kteří bezlepkovou dietu drží dobrovolně a v případě, že se jim to zrovna nehodí, ji jednoduše poruší. Ano, v takovém případě pak opravdu bezlepková dieta nepředstavuje žádný problém. Nebo jde o lidi, jejichž přístup k dodržování diety je jen laxní a případným porušením si tzv. hlavu nelámou.  Ponechme stranou, jaký to může mít na takového člověka dopad, ale faktem zůstává, že pak mu dodržování diety může připadat snadné.

 

Pro celiaky, kteří dietu dodržují správně, dbají na výběr potravin a hlídají si kontaminaci potravin, není bezlepková dieta nic snadného. Je především potřeba pochopit princip nemoci. Je potřeba pochopit, že jde o autoimunitní nemoc, nikoliv o alergii.

 

A tady nastává první úskalí bezlepkové diety. Tím je skutečnost, že celiak porušení nebo dokonce porušování, které může trvat i řadu měsíců, vůbec nemusí zpozorovat. Zatímco u alergika, který pozře potravinu, na kterou je alergický, nastává alergická reakce téměř ihned, u celiaky nenastává obvykle vůbec nebo s odstupem času. Nelze tedy tvrdit, že pokud celiak na požití nějaké potraviny nereaguje, tak je potravina bezlepková. To je velmi častý omyl některých celiaků a můžeme s tímto přístupem setkat na různých diskusních fórech.

 

Dalším úskalím bezlepkové diety je kontaminace bezlepkových potravin. Nejde jen o potraviny nakupované v obchodě, kde výrobce o možnosti kontaminace obvykle informuje na obale. Jde především o kontaminaci při výrobě jídla v provozovnách veřejného stravování, ve školních jídelnách, menzách, na různých rautech apod. Celiak tak často stojí před dilematem, zda takové potraviny konzumovat nebo ne. Tady je, jak se říká, každá rada drahá a záleží opravdu na konkrétní situaci.