Školní jídelny MŮŽOU poskytovat žákům bezlepkové obědy. Ale povinnost to není.
Častým problémem rodičů celiaků je zajištění stravování ve školách a školských zařízeních. Vyhláška 107/2005 Sb., o školním stravování sice školám umožňuje připravovat dětem dietní obědy, tedy i bezlepkové, ale je to pouze na jejich rozhodnutí. Někteří rodiče ale chtějí, aby zajištění bezlepkových obědů ve školních jídelnách bylo pro školy povinné.
Vyhláška o školním stravování je ale velmi problematická protože ustanovení, která se týkají dietního stravování, jsou nesmyslná a naprosto nereálná. Tím dochází k tomu, že si je školy a jejich zřizovatelé vykládají, jak potřebují a MŠMT, které vyhlášku vydalo, se tím nijak nezabývá.
Ve vyhlášce se v § 2, odst. 4 uvádí:
Strávníkům, jejichž zdravotní stav podle potvrzení registrujícího poskytovatele zdravotních služeb v oboru praktické lékařství pro děti a dorost8) vyžaduje stravovat se s omezeními podle dietního režimu, může provozovatel stravovacích služeb poskytovat školní stravování v dietním režimu (dále jen „dietní stravování“), a to v případě zařízení školního stravování za podmínek stanovených jeho vnitřním řádem a v případě jiné osoby poskytující stravovací služby v souladu s ujednáním o zajištění školního stravování.
Z toho vyplývá již výše uvedené. Školní jídelny MŮŽOU poskytovat žákům bezlepkové obědy. Pokud se tedy škola rozhodne, že bude bezlepkově vařit, tato část vyhlášky ji to umožní.
Problém ale nastává v § 2, odst. 5, kde je výčet autorit, které musí školním jídelnám schválit recepturu bezlepkového jídla.
Provozovatel stravovacích služeb používá při poskytování dietního stravování receptury schválené
a) nutričním terapeutem,
b) lékařem se specializovanou způsobilostí v oboru
1. praktické lékařství pro děti a dorost,
2. dětské lékařství,
3. vnitřní lékařství,
4. všeobecné praktické lékařství,
5. endokrinologie a diabetologie, nebo
6. gastroenterologie, nebo
c) lékařem se zvláštní specializovanou způsobilostí v oboru
1. hygiena dětí a dorostu,
2. hygiena výživy a předmětů běžného užívání,
3. dětská endokrinologie a diabetologie, nebo
4. dětská gastroenterologie a hepatologie.
Splnit požadavky uvedené ve vyhlášce je v praxi nejen nemožné, ale i nesmyslné. Uvedení lékaři nemají k takovému úkonu žádnou kvalifikaci a v některých případech ji nemají ani nutriční terapeutky. Kromě toho tím posledním problémem, který může vzniknout v případě, že školní jídelna bezlepkově vaří, je receptura. Daleko závažnější problém je nedostatečné povědomí personálu a špatné prostorové podmínky, které mohou být příčinou kontaminace. Jak vyplynulo ze školení pracovníků školních jídelen, které se v minulosti prováděly, mnohé školní jídelny při přípravě bezlepkového jídla chybovaly a jídlo pak nebylo pro celiaky bezpečné.
Po vydání, resp. po novele vyhlášky v r. 2015, kdy do ní bylo vloženo ustanovení o dietním stravování, přestalo velké množství školních jídelen bezlepkově vařit, přesto, že původní znění § 2, odst. 4 a 5 nebylo tak nesmyslné.
(4) Strávníkům, jejichž zdravotní stav podle potvrzení registrujícího poskytovatele zdravotních služeb v oboru praktické lékařství pro děti a dorost8) vyžaduje stravovat se s omezeními podle dietního režimu, může provozovatel stravovacích služeb poskytovat školní stravování v dietním režimu (dále jen „dietní stravování“), a to v případě zařízení školního stravování za podmínek stanovených jeho vnitřním řádem a v případě jiné osoby poskytující stravovací služby v souladu s ujednáním o zajištění školního stravování.
5) Výběr potravin, receptur, sestavení jídelního lístku a způsob přípravy jídel vydávaných v rámci dietního stravování provádí nutriční terapeut.
K vyhlášce byl ještě školním jídelnám poskytnut metodický pokyn, který stanovoval honorář nutričních terapeutek na 450,- Kč/ hod. a obsahoval seznam nutričních terapeutek, které jsou pro tento účet školním jídelnám k dispozici. To bylo pro většinu škol nepřijatelné. Např. pro školní jídelny v Libereckém kraji byla doporučována nutriční terapeutka až z Mladé Boleslavi.
Proč došlo v r. 2017 k úpravě § 2, odst. 4 a 5 na současnou podobu se nepodařilo zjistit, protože na MŠMT se vyměnili úředníci a nikdo nebyl schopen se k tomu relevantně vyjádřit.
A jaká je situace teď?
Předně, vyhláška nemluví striktně o bezlepkovém vaření, ale uvádí, že školní jídelna, resp. stravovací zařízení může poskytovat školní stravování. Tím může být i odběr bezlepkového jídla od jiného dodavatele a jeho následné vydání nebo možnost bezpečného uskladnění jídla, doneseného žákem, a jeho následné ohřátí a vydání. Zatímco v posledních dvou případech se schvalovací proces může vynechat a odpovědnost za bezpečnosti jídla padá na dodavatele a rodiče žáka, tak v případě bezlepkového vaření je třeba vzít ustanovení § 2 odst. 5 v potaz.
Vzhledem k jeho nesmyslnosti a nereálnosti se většina škol nebo jejich zřizovatelů dohodla s některou nutriční terapeutkou, která proces přípravy jídla zastřešuje a garantuje. A zbývající část ustanovení se neřeší.
Některé školy se celému tomuto legislativnímu paskvilu zcela vyhnuly a přesto, že bezlepkově vaří vždy jedno jídlo, nevydávají ho oficiálně za dietní. Tím jim žádná povinnost schvalování receptury nevzniká.
V tom horším případě pak některé školy přestaly bezlepkově vařit, ale většinou umožňují ohřev přineseného jídla z domova. To rozhodně není špatná varianta, protože jsou rodiče, kteří se stravování dětí ve školních jídelnách obávají nebo mají špatné zkušenosti. A tak i když škola bezlepkové vaření nabídne, odmítnou ho.
Povinností poskytovat dětem s celiakií bezlepkové stravování se už od svého vzniku zabývá Pracovní skupina pro celiakii při Pacientské radě MZ.