Kategorie: Aktuality, Tématické články

Ošklivý lepek

 Ošklivý lepekLepek (gluten) je bílkovina obsažená v povrchové části některých obilných zrn. Pro zdravého člověka je zcela neškodný. Přesto se najdou lidé, kteří o sobě tvrdí, že lepek nesnáší, že jim způsobuje problémy, že je jim po požití lepku špatně a podobně. To může mít celou řadu příčin.

 

 

 

Tou první a pravděpodobně i nejčastější je popularita bezlepkové diety a její propagace VIPkami. Je mnoho hereček, zpěvaček, modelek, ale i sportovců, kteří bezlepkovou dietu z nejrůznějších důvodů propagují, dodržují (nabízí se otázka jak) a doporučují ostatním. Nebo ani nedoporučují, ale pokud o ní mluví, mnozí se na to chytí. Některé VIPky také líčí v souvislosti s dodržováními bezlepkové diety lepek jako nějaký zabiják, který obecně škodí.

 

Druhou příčinou, proč někteří lidí věří, že jim lepek škodí, je chyba v diagnóze. Jedná se o případy, kdy lidé skutečně trpí celiakií, ale nebyli na celiakii vyšetřeni nebo byli vyšetřeni nedostatečně. Pokud takoví lidí začnou držet bezlepkovou dietu a dodržují ji správně, je pravděpodobné, že jejich zdravotní problémy ustoupí a oni se cítí lépe. Logicky si pak takovou situaci vysvětlí tím, že ačkoliv nemají celiakii, lepek jim škodí.

 

Třetí příčina souvisí s výše uvedenou popularitou bezlepkové diety. Ale jde jen o běžný placebo efekt. Jakkoliv lidé obvykle na pojem placebo efekt hledí s despektem a stejně tak hledí i na lidi, které placebo efektu podléhají, je to velmi „účinný lék“. Lidé, kteří jsou přesvědčeni o tom, že jim lepek škodí, a že jejich zdravotní problémy způsobuje, si dodržováním bezlepkové diety, mohou výrazně pomoci. Samozřejmě, že se to netýká zdravotních problémů, způsobených závažným onemocněním, které je třeba léčit odpovídajícím způsobem. Ale u mírnějších zdravotních problémů, způsobených např. stresem, špatným zdravotním stylem, nedostatkem odpočinku apod. může být placebo efekt velkým pomocníkem. O hypochondrech nemluvě.

 

Lepek zdravým lidem neškodí, ale někteří odborníci si, vzhledem k četnosti výskytu celiakie, kladou otázku, zda vůbec měl člověk začít konzumovat obilí. Zda neměl zůstat u masa, ovoce, zeleniny a různých kořínků a bobulí.