Kategorie: Aktuality

Mrkvový dort

Mrkvový dortNa internetu je mnoho různých receptů na mrkvový dort. Některé jsou složitější na přípravu a náročné na suroviny, jiné jsou jednoduché. Společnou surovinou je kromě těch typických, které potřebujeme pro piškotové těsto, také nastrouhaná mrkev, která dala dortu jméno.

 

 

Mrkev dodá těstu vláčnost a dort přirozeně osladí, takže je možné použít méně cukru.

Mrkvový dort můžeme servírovat samotný, podobně jako bábovku nebo ho ozdobit a ochutit krémem. Většinou se také do mrkvového dortu přidávají nasekané vlašské ořechy. Kombinace piškotového těsta a mrkve s ořechy je skutečnou delikatesou.

 

Těsto

4 hrnky nastrouhané mrkve

2 hrnky mouky

4 vejce

3/4 hrnku oleje

1 hrnek nasekaných vlašských ořechů

prášek do pečiva

lžička jedné sody

špetka soli

1hrnek cukru

1 vanilkový cukr

½ lžičky skořice

 

Krém

2 kelímky mascarpone

½  másla

1 kelímek zakysané smetany

2 lžíce medu nebo trochu cukru

 

Vejce s cukrem vyšleháme do pěny. Přidáme postupně ostatní suroviny, nakonec olej a ořechy. Pečeme na 180°C 30-40 minut. Je třeba vyzkoušet špejlí.

 

Krém připravíme vyšleháním mascarpone, kysané smetany, másla a medu nebo cukru.  Podle množství krému a velikosti dortu můžeme krémem dort buďto jen celý potřít nebo ho i naplnit.