Na internetu je mnoho různých receptů na mrkvový dort. Některé jsou složitější na přípravu a náročné na suroviny, jiné jsou jednoduché. Společnou surovinou je kromě těch typických, které potřebujeme pro piškotové těsto, také nastrouhaná mrkev, která dala dortu jméno.
Mrkev dodá těstu vláčnost a dort přirozeně osladí, takže je možné použít méně cukru.
Mrkvový dort můžeme servírovat samotný, podobně jako bábovku nebo ho ozdobit a ochutit krémem. Většinou se také do mrkvového dortu přidávají nasekané vlašské ořechy. Kombinace piškotového těsta a mrkve s ořechy je skutečnou delikatesou.
Těsto
4 hrnky nastrouhané mrkve
2 hrnky mouky
4 vejce
3/4 hrnku oleje
1 hrnek nasekaných vlašských ořechů
prášek do pečiva
lžička jedné sody
špetka soli
1hrnek cukru
1 vanilkový cukr
½ lžičky skořice
Krém
2 kelímky mascarpone
½ másla
1 kelímek zakysané smetany
2 lžíce medu nebo trochu cukru
Vejce s cukrem vyšleháme do pěny. Přidáme postupně ostatní suroviny, nakonec olej a ořechy. Pečeme na 180°C 30-40 minut. Je třeba vyzkoušet špejlí.
Krém připravíme vyšleháním mascarpone, kysané smetany, másla a medu nebo cukru. Podle množství krému a velikosti dortu můžeme krémem dort buďto jen celý potřít nebo ho i naplnit.