Kategorie: Aktuality, Velikonoční pečivo

Krásné prožití velikonočních svátků

Krásné prožití velikonočních svátkůK velikonocům neodmyslitelně patří mazanec, a tak vám nabízíme jeden osvědčený recept.

 

 

 

1 kostka droždí, 300 ml mléka pokojové teploty, 2 vejce (nebo 3 žloutky), 150 g cukru 500 g mouky, 1 lžíce chia semínek, 1 lžíce vlákniny, 50 ml oleje, rozinky namočené v rumu, 3 lžíce rozinkového rumu, mandle, lžička skořice, lžička citronové kůry, vejce na potření

 

Chia semínka a vlákninu zalijeme cca 250 ml mléka, zamícháme a necháme nasáknout. Kostku droždí rozdrobíme do skleničky, zalijeme asi 50 ml mléka, přidáme lžičku cukru, rozmícháme na hustou kaši a necháme vzejít. V míse ušleháme vejce s cukrem do pěny, poté přidáme směs mléka, chia semínek, vlákniny a kvásek. Postupně přidáváme mouku, skořici, kůru, rozinky, rum a olej a vypracujeme zdánlivě trochu řídké, ale nelepivé těsto. Přendáme do pečící nádoby nebo na plech a necháme asi hodinu kynout. Troubu předehřejeme asi na 100 °C a do spodní části trouby vložíme plech, kam nalijeme asi 300 ml vroucí vody. Po vykynutí mazanec nařízneme do křížku, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi. Pak vložíme nádobu s mazancem do trouby, přidáme teplotu na 170 °C a pečeme asi hodinu. Při pečení troubu často neotevíráme, aby se nám voda příliš nevypařila.