Kategorie: Aktuality, Tématické články

Dobrovolné držení bezlepkové diety

Dobrovolné držení bezlepkové dietyLidé dokáží věřit různým teoriím, včetně té o škodlivosti lepku. A tak se, kromě různých lidí kolem nás, můžeme setkat i s tzv. celebritami držícími a propagujícími bezlepkovou dietu. Tito lidé ji ale zpravidla drží jen naoko a v situacích, kdy se jim bezlepková dieta zrovna nehodí, ji porušují.

 

 

Bezlepková dieta je léčebný režim, který se indikuje lidem trpícím celiakií. Bezlepkovou dietu také drží lidé s alergií ne lepek, popř. na pšenici. Pro nikoho jiného tato dieta žádný význam nemá. Lepek je pro zdravé lidi, resp. pro lidi, kteří nemají uvedené nemoci, zcela neškodný. Je to bílkovina na povrhu obilných zrn pšenice, ječmene, žita a ovsu.

 

Kolem bezlepkové diety ale panuje celá řada mýtů a často jsou jí přisuzovány významy, které nemá.

 

1. Bezlepková dieta není dieta na hubnutí. Lepek je bílkovina! Za tloustnutí jsou odpovědné sacharidy a tuky. Mnozí lidé se ale dušují, že dodržováním bezlepkové diety zhubli. Ano, to možné je. Zavedením bezlepkové diety se může změnit celá skladba jídelníčku, např. výrazné omezení konzumace pečiva, tedy sacharidů a naopak zvýšená konzumace zeleniny a masa. V takovém případě může člověk opravdu zhubnout. Není to ale záležitost lepku. Pokud takové změny dotyčný udělá a bude i nadále konzumovat lepek v jiných potravinách, zhubne také. A naopak. Pokud bude někdo dodržovat bezlepkovou dietu a pouze nahradí potraviny s lepkem těmi bezlepkovými, pravděpodobně ztloustne. Bezlepkové pečivo a některé těstoviny jsou více kalorické nežli pšeničné.

 

2. Bezlepková dieta není dieta zdravého životního stylu. Bezlepková dieta může být zdravá i nezdravá. Zase záleží na skladbě potravin a jejich nutričních hodnotách. Pokud někdo konzumuje tučné maso, přemíru pečiva a uzenin, sladkostí a předpřipravených polotovarů, jeho jídelníček obsahuje minimum zeleniny a ovoce lze jen těžko mluvit o zdravé výživě, i když vše bude bezlepkové. A naopak člověk, který nemá celiakii, se může stravovat velmi zdravě, i když jeho strava bude obsahovat lepek, např. v celozrnném pečivu, těstovinách či ovesných vločkách, pokud bude obsahovat dostatek zeleniny, ovoce a kvalitních bílkovin ve formě libového masa a ryb. Lepek nehraje žádnou roli v otázce kvality a nutriční hodnoty potravin.

 

3. Lepek nezalepuje střeva. Jakkoliv se toto může zdát úsměvné, je možné, se s tvrzením, že lepek zalepuje střeva, setkat poměrně často. Je to jeden ze způsobů, jak udělat z lepku strašáka, kterého se mají lidé obávat. Na internetu je možné najít mnoho různých článků, kde se lepek vylíčen jako nepřítel lidstva a lidem je doporučeno ho ze strany úplně vynechat nebo jeho konzumaci alespoň omezit. Obojí je pro zdravé lidi naprosto zbytečné.

 

 

Tyto výše uvedené mýty obvykle stojí za dobrovolným dodržováním bezlepkové diety u řady lidí. Lidé dokáží věřit různým teoriím, včetně té o škodlivosti lepku. A tak se kromě různých lidí kolem nás můžeme setkat i s tzv. celebritami držícími a propagujícími bezlepkovou dietu. Tito lidé ji ale zpravidla drží jen naoko a v situacích, kdy se jim bezlepková dieta zrovna nehodí, ji porušují. Pak mají logicky pocit, že bezlepková dieta nepředstavuje žádný problém. Držet dietu jen někdy a jen v určitém základu, tj. nahradit pšeničnou mouku moukou bezlepkovou a zařadit do jídelníčku kukuřičné nebo rýžové těstoviny je něco zcela jiného, nežli držet dietu jako léčebný režim. Léčebný režim, jehož porušení může mít velmi závažné zdravotní důsledky.