Obě nemoci mají jen jediného společného jmenovatele, a tím je lepek. Jinak se jedná o dvě, svou podstatou, ale i způsobem diagnostikování, odlišné nemoci.
Celiakie je autoimunitní onemocnění, jako např. diabetes, roztroušená skleróza apod., zatímco alergie na lepek je potravinová alergie, jakých je celá řada, např. alergie na mléko, ořechy, vejce, sóju apod.
Srovnání:
Celiakie |
Alergie na lepek |
vyskytuje se často, přibližně 1/100 |
vyskytuje se zřídka |
jedná se o autoimunitní onemocnění |
jedná se o potravinovou alergii |
diagnostikuje se: |
diagnostikuje se: |
pomocí krevních testů a následnou biopsií |
krevními testy a především negativní reakcí na lepek |
je poškozená střevní sliznice |
nejedná se o poškození střevní sliznice |
je nevyléčitelná – léčba je doživotní |
může pominout – léčba jen při potížích |
léčba: |
léčba: |
striktní celoživotní bezlepková dieta |
vysazení lepku z potravy, pokud způsobuje nežádoucí reakci |
Kromě celiakie a alergie na lepek se posledních 10let stále mluví o tzv. neceliakální glutenové senzitivitě. Jedná se o pacienty, kteří uvádějí při konzumaci lepku zdravotní potíže podobné symptomům celiakie, ale lékaři důkladným vyšetřením celiakii i alergii na lepek vyloučí.
Není ale zcela jednoznačné, jestli tito pacienti reagují na lepek (gluten) nebo na jinou složku obilného zrna. Také není zcela jasné, zda se nejedná o zvláštní druh alergie na pšenici.
Mnozí pacienti také podléhají současnému módnímu trendu bezlepkové diety a teorii o škodlivosti lepku obecně, které jsou rozšiřovány zejména veřejně známými lidmi. Pak jejich zdravotní potíže mohou být pouhým psychickým problémem.
Problematika neceliakální glutenové senzitivity je v současné době předmětem celé řady studií a odborná veřejnost není dosud jednotná ve svém postoji.