Kategorie: Aktuality, Velikonoční pečivo

Boží milosti

Boží milostiTradiční velikonoční cukroví, které se dnes už často nepřipravuje.

 

 

 

 

250 g bezlepkové mouky

50 g cukru krupice

1 citron

50 g másla

4 lžíce zakysané smetany

2 žloutky

špetka kypřícího prášku

špetka soli

lžíce rumu 

větší množství rostlinného oleje nebo sádla na smažení

cukr moučka a vanilkový cukr na obalování

 

 

Mouku promícháme se špetkou prášku do pečiva a soli. Vsypeme na vál, doplníme cukrem, žloutky, na kousky pokrájeným změklým máslem, přidáme šťávu z půlky citronu,

zakysanou smetanu a rum. Ze všech surovin důkladně zpracujeme rukama hutné těsto, které uložíme alespoň na 30 minut do lednice odležet. Z těsta vyválíme na pomoučněné desce plát asi

4 mm silný. Pomocí rádýlka nakrájíme obdélníky či čtverce, které ve středu ještě dvakrát nakrojíme. Smažíme ve větším množství rozpáleného oleje nebo sádla dokud nezrůžoví. Boží milosti

klademe na papírový ubrousek odsát přebytečný tuk a ještě horké je obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru. Boží milosti jsou velmi křehké a dobré. Chutnají dobře ještě teplé,

ale stejně tak i den odleželé.